STALL NIDELV
KLASSISK RIDNING OG NATURAL HORSEMANSHIP 

Klæbu - 20 km. sørøst for Trondheim sentrum

 

STARTSIDE  -  NYHETER  -  OPPSTALLING  -  TRENINGSTILBUD  -  OM OSS  -  FILOSOFI  -  ARTIKLER  -  KONTAKT  -  KART  -  LINKER  -  LEILIGHETER


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ARTIKLER            

4. ER DET GRUNNLAG FOR SKEPSIS TIL NATURAL HORSEMANSHIP?


At det er mange som ytrer skepsis til natural horsemanship synes vi egentlig ikke så rart, for det er etter vår mening absolutt grunnlag for å sette spørsmålstegn ved en del av det som blir gjort.

  Kommersialisering 
Det finnes en del kursholdere som er uhyggelig gode til å markedsføre seg selv og sin virksomhet. Kurs i NH har blitt "big-business", og det har blitt populært både å holde og å delta på kurs. 

De som holder kurs er gjerne fantastisk flinke med hest selv. Det er definitivt lettest å tjene penger når man kan vise at man kan "trylle" med problemhester.
Det er ikke like lett å tjene penger på å lære deltagerene hvorfor de de skal gjøre ulike øvelser med hestene sine - og hvordan de skal sette dette inn i sin øvrige hestehverdag. Noen ganger kan man lure på om det er kurs i horsemanship man deltar på, eller om det er "showmanship".

Når treneren er mer opptatt av å vise fram sine egne ferdigheter framfor å forklare hvorfor han behandler hesten sånn eller sånn, er det ikke rart at mange drar hjem fra kurs med kofferten fylt av mange misforståelser. 


Ser ikke sammenhenger

At noen med årelang erfaring kan få skikk på en hest i løpet av en helg burde ikke overraske noen. Overraskende derimot er det at kursdeltagere tror de kan dra hjem og sette i gang med samme type arbeid selv - og det kun med basis i et weekend-kurs eller to.

Når kursdeltagerene ikke klarer å sette sin nye kunnskap inn i en videre sammenheng, blir ofte resultatet av å ha deltatt på kurs desverre ofte mer negativt enn positivt for hesten.

Et eksempel er når man etter et week-end kurs drar hjem for så å prøve ut join-up hjemme. Forutsatt at man har en viss hesteerfaring, er ydmyk og klarer å lese hesten sine signaler, er det ikke noe problem å at man i ro og mak prøver ut teknikken på egen hånd.  Men join-up er et veldig sterkt virkemiddel. En person som bare jager hesten sin rundt og rundt uten å forstå når han skal lette på presset og la hesten få komme inn, kan ødelegge en god hest på veldig kort tid.
 

Ekstrem lydighet
For noen blir resultatet at de krever en helt ekstrem lydighet av sine hester, og hvor utføringen av ulike ”triks” fullstendig overskygger hva natural horsemanship egentlig handler om – nemlig tillit, samarbeid, kommunikasjon og harmoni. 

På samme måte som en del dressuryttere terper og terper på øvelser fordi de skal fremvises på et stevne, og hvor rytterne helt glemmer at dressurøvelsene egentlig er middel for å gymnastisere hesten, er det også en del "naturalister" som ikke vet hvorfor de gjør ulike øvelser - bare hvordan


Mange plukker dessverre opp litt her og litt der, og setter igang med trening uten å ta hensyn til hesten sin personlighet og til hvilken type trening det er akkurat akkurat denne hesten har behov for. Når man trener på ulike "tricks" uten å vite hva man ønsker å oppnå med det, blir resultatet skjelden bra.


Den eneste riktige vei....

Mange har desverre ifølge seg selv funnet den ultimate vei til harmoni med hesten. Tilhengere av deres metoder betrakter seg selv nærmest som en menighet, hvor den vei de har valgt er den eneste riktige. Slike bombastiske holdninger er ikke akkurat med på å skape et grunnlag for en interessant utveksling av synspunkter på trening av hest.

Ytterpunkter og ekstreme holdninger er ikke egentlig det som er problemet i seg selv. Det virkelige problemet er derimot folks reaksjoner på ekstreme holdninger. For det er når man møter slike bombastiske og ekstreme synspunkter at man trekker ned sin egen "mentale rullegardin" og går i forsvar.

Kommer synspunktene i tillegg fra hestefolk med veldig begrenset erfaring, er det heller ikke rart at mange rutinerte hestefolk får NH i vrangstrupen.

En typisk situasjon er der hvor den ”nyfrelste naturalist” med stor glød skal forklare dressurveteranen hvordan hester egentlig skal trenes. Med svært begrenset kunnskap om ridning, blir argumentene ofte rett og slett ikke blir hengende på greip. Det er ikke så rart at mange erfarne ryttere får ”piggene ute” i slike
situasjoner.

 Daryl ReedAlt som er naturlig er ikke nødvendigvis bra

Noen trenere presenterer også det å ri uten sal og tøyler som det største bevis på at hest og rytter er i harmoni med hverandre. 

Sikkert ”naturlig” – men da vet vi ikke riktig om vi synes at alt som er naturlig alltid er bra.

Det er nemlig kun de aller færreste av oss som noensinne vil være i stand til å gjøre dette uten at hesten faller på framparten.
 

Ridd på framparten vil hesten uansett få belastningskader av å bære rytteren sin vekt - dette er helt uavhengig av utstyr, eller mangel på utstyr. 

 

  Men når ridning uten sal og tøyler blir satt sammen med god kunnskap om klassisk dressur derimot, blir dette til RIDEKUNST.....

Bare se på dette bildet av Karen Rolf. Å ha så god kommunikasjon med sin hest at man kan ri den helt uten sal og hodelag - med selvbæring og balanse -det er rett og slett fantastisk.
 
Se også video av Karen Rolf herMEN UTEN GOD KUNNSKAP OM KLASSISK RIDNING, BLIR RIDNING UTEN TØYLER INTET ANNET ENN SHOW OG GIMMICK
- OG KUN ØDELEGGENDE FOR HESTEN.
 .Hva er ditt mål?
For oss er målet å skape et så godt samarbeid med hestene våre at de virkelig har lyst til å jobbe sammen med oss. At de jobber med glede og entusiasme, og ikke fordi de er nødt til det.  

En absolutt forutsetning for et godt samarbeid mellom hest og menneske er at man har god kommunikasjon. NH handler nettopp om kommunikasjon mellom hest og menneske - på hesten sine premisser.
 

Skill klinten fra hveten
Men du skal være kritisk til det du ser og hører, og ikke ta alt for god fisk. Det viktigste er alikevel at du prøver å lære om NH gjennom kurs, bøker og filmer osv. Uten at du selv aktivt prøver å finne ut av hva NH egentlig er, oppnår du ikke annet enn å gå glipp av mye nyttig hestekunnskap. Det finnes trenere og kursdeltagere som har missforstått en del ting, men det er veldig synd om dette forhindre deg i å utforske hva som egentlig ligger i begrepet.

Det finnes nemlig også mange dyktige natural horsemanship trenere, som er flinke til å undervise og som har nyanserte innfallsvinkler til sitt arbeid. Trenere med lang erfaring, og som med stor visdom og ydmykhet formidler sin kunnskap videre. Gjennom en rekke utmerkede bøker, artikler og ulike kurs spres denne kunnskapen om hester rundt til hestemennesker over hele verden. 

Hippona
Vi har samarbeidet mye med Bjørn Otto Bråten og Anita Veimo. De har bakgrunn fra Pat Parelli sitt arbeid, og har utarbeidet et konsept som de kaller Hipponaprosessen. Et godt eksempel på nyansert undervisning og solid hestekunnskap - og så fjernt fra "showmanship" som man kan komme.

Pat og Linda Parelli
Parelli har i tillegg til ordinære kurs og DVD-utgivelser, også utviklet et
nettbasert undervisningskonsept. På deres medlemsside ligger et utrolig stort utvalg med undervisningsfilmer som gjør det mulig å gjøre seriøse NH-studier uten direkte tilgang på instruktør.  

(OBS OBS - om du melder deg inn, så vær oppmerksom på at materialet er fordelt på TO klubbsider - men du får tilgang på begge sider med ett og samme medlemsskap. SAVVY-Club og Parelli-Connect. Det store dvd-arkivet ligger på SAVVY-Club)
 

Neste artikkel:
Er det motsetninger mellom klassisk ridning og moderne konkurransedressur?
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

    

                 
 
1. Hva er egentlig klassisk ridning? 
2. Hva er egentlig Natural Horsemanship?   
3. Om dressur kontra natural horsemanship.
Hvorfor betrakter mange ”naturalister” og dressurryttere seg som motparter?
4. Er det grunnlag for skepsis til natural horsemanship?  
5. Motsetninger?
Er det motsetninger mellom klassisk ridning og moderne konkurransedressur? 
6. Om ridningens grunnmur
 • Sits og innvirkning
 • Grunnleggende hesteforståelse
 • Kunnskap 
 •  
  7. Har du et godt samarbeid med din hest?   
  8. Lange tøyler
  En klassisk treningsmetode som blir stadig mer utbredt i Norge 
  9. Barfot eller med sko - må det være enten eller?  
   
   
    
  .

  Copyright © 2007 Stall Nidelv