STALL NIDELV
KLASSISK RIDNING OG NATURAL HORSEMANSHIP 

Klæbu - 20 km. sørøst for Trondheim sentrum

 

STARTSIDE  -  NYHETER  -  OPPSTALLING  -  TRENINGSTILBUD  -  OM OSS  -  FILOSOFI  -  ARTIKLER  -  KONTAKT  -  KART  -  LINKER  -  LEILIGHETER


 
 
 
 
 
 
 
 
 

ARTIKLER            

8.LANGE TØYLER

Vi ble introdusert til lange tøyler for en del år siden, og har blitt veldig fasinert av denne treningsmetoden. Lange tøyler er et godt supplement til ridningen, og er et nyttig hjelpemiddel i utdanningen av hesten. 

Lange tøyler - 
ingen ny treningsmetode.
Akkurat når og hvem som begynte å arbeide hesten på lange tøyler er uvisst, og det er skrevet lite om lange tøyler i den klassiske ridelitteraturen. Beskrivelser finner vi alikevel så langt tilbake som i den Napolitanske skolen i det 16. århundre og det hevdes at kunsten med å arbeide hesten fra bakken var kjent allerede i antikken (Xenofon).
 

Lange tøyler -
hva er det egentlig?
Lange tøyler kan enklest beskrives som ridning fra bakken, og hesten jobbes i samme form som når du rir
Bildet viser Andreas Hausberger


Wienermetoden
Det finnes flere typer trening med lange tøyler. Den metoden det undervises etter hos oss kalles "wienermetoden", fordi dette er den metoden som benyttes på den Spanske Rideskolen i Wien.

Ved Wienermetoden er tøylen (også kalt wienertøyle) helt fri. Den går m.a.o. ikke gjennom ringer på gjorden eller lignende. Det benyttes normalt ikke innspenningstøyler, og treneren går helt nær hesten. 
 

Lange tøyler utøves i dag blant annet på den Spanske Rideskolen i Wien, på Jerez de la Frontera i Spania og på Lissabon-Queluz i Portugal.
På Cadre Noir i Frankrike jobber man også hestene på lange tøyler, men her fører de tøylen gjennom ringer på gjorden. Treneren går lenger bak hesten, som under tømmekjøring.

Hvor kan du lære om lange tøyler?

Ellen Ofstad og Piet Bakker har laget en DVD om hvordan du går frem når du skal introdusere hesten din til denne måten å trene på.

Men selv om denne filmen gir god starthjelp, vil vi anbefale at du også oppsøker en dyktig trener. Det er åpenbare fallgruber man fort kan havne i om man bare trener på egen hånd.

To trenere som selv er gode utøvere av lange tøyler, er
Torill Iversen og Anne Grundvig. Begge tar på seg oppdrag ulike steder i landet.   

Instruktivt for rytteren
Lange tøyler passer for alle hester, og det er også ikke minst svært instruktivt for rytteren.


Du ser hele tiden ser hvordan hesten beveger seg. Dette gir deg en helt annen  innsikt i hestens form og av hvordan øvelsene skal utføres, enn hva du får når du sitter på ryggen.

DVD om LANGE TØYLER
av
Ellen Ofstad & Piet Bakker

Filmen viser hvordan man legger opp
treningen fra den aller første leksjonen
og hvordan man går videre.

Kan besilles på Ellen Ofstad sin
hjemmeside.

Se glimt fra filmen på
YouTube


Trener deg i å lytte til din hest
Siden rytteren går helt nær hesten, sier det seg selv at du må unngå konfrontasjoner. Du er helt avhengig av at hesten frivillig gjør hva du ber den om, for du befinner deg slett ikke i en posisjon hvor du kan presse den til respons. Dette skaper en situasjon som tvinger rytteren til å lytte til sin hest.
La hesten finne sin egen balanse
De færreste av oss har en så god sits at vi klarer å innvirke optimalt på hesten vår. Spenninger i vår egen kropp gjør at vi ofte skaper spenninger og ubalanse hos hesten. Gjennom arbeid på lange tøyler gis hesten mulighet til å finne sin egen balanse uten å bli forstyrret av rytterens vekt. Med andre ord en treningsform som er et godt supplement til ridning for alle oss som ikke er "super-ryttere". 

 
Hesten kan/bør ikke rides
Av og til kommer man også ut for situasjoner hvor hesten slett ikke kan rides for en periode.

Kanskje har hesten din gjorde-spreng, den har fått trykk etter salen eller den kan av andre årsaker ikke gå med sal. I slike perioder kan arbeid på lange tøyler hjelpe deg til å holde hesten i trening.

Eller kanskje ponnien som din datter rir trenger tilridning? Ikke lett å finne en bitteliten rytter som kan ta den jobben.....

Å lære unghesten det mest grunnleggende - før den introduseres til det å ha rytter på ryggen - er også en stor fordel både for hesten og for rytteren.
.

 

Neste artikkel:
Barfot eller med sko - må det være enten eller?

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

                 
 
1. Hva er egentlig klassisk ridning? 
2. Hva er egentlig Natural Horsemanship?   
3. Om dressur kontra natural horsemanship.
Hvorfor betrakter mange ”naturalister” og dressurryttere seg som motparter?
4. Er det grunnlag for skepsis til natural horsemanship?  
5. Motsetninger?
Er det motsetninger mellom klassisk ridning og moderne konkurransedressur? 
6. Om ridningens grunnmur
 • Sits og innvirkning
 • Grunnleggende hesteforståelse
 • Kunnskap 
 •  
  7. Har du et godt samarbeid med din hest?   
  8. Lange tøyler
  En klassisk treningsmetode som blir stadig mer utbredt i Norge 
  9. Barfot eller med sko - må det være enten eller?  
   
    
  T

  Copyright © 2007 Stall Nidelv