STALL NIDELV
KLASSISK RIDNING OG NATURAL HORSEMANSHIP 

Klæbu - 20 km. sørøst for Trondheim sentrum

 

STARTSIDE  -  NYHETER  -  OPPSTALLING  -  TRENINGSTILBUD  -  OM OSS  -  FILOSOFI  -  ARTIKLER  -  KONTAKT  -  KART  -  LINKER  -  LEILIGHETER


 
 
 
 
 
 
 
 
 

ARTIKLER            

9. BARFOT ELLER SKO - må det være enten eller?

Vi har vi fått en del nysgjerrige spørsmål på hvorfor i alle dager våre hester stort sett går barfot.

Kan hestene virkelig brukes til dressurridning uten sko på beina?


 


Hvordan det hele startet

Vinteren 2006 fikk vi et uventet problem. Da snøen kom begynte Ingvild
sin nyinnkjøpte hest å tråkke av seg skoene i ett sett. Og skulle skoen
mot formodning sitte på i mer enn én uke av gangen, kunne du banne på at han tråkket på seg selv med broddene. Broddsår i kronranden satte
ham på sykelisten gang på gang, og vi skjønte etter hvert at her måtte det virkelig gjøres noe.

Hovslager Leif Hoset kom oss heldigvis til unnsetning med å foreslå den enkleste løsningen av dem alle – ganske enkelt å la ham gå uten sko.
”Men Leif, det er jo snø og is ute” Vi var lettere himmelfalne. Men Leif mente at snø var et bra underlag ved omlegging til barfothest. Snøen jevner ut underlaget, den dekker alle småstein og er skånsom for hesten å gå på. Skulle det bli isete på gårdsplassen fikk vi bare se til å strø. For vi hadde da vel strøsand? Hm……

 

Flere fordeler enn ulemper

Nå har vi hatt alle våre hester uten sko i flere år, og i sum synes vi at dette har langt flere fordeler enn ulemper. Selvsagt krever det tilrettelegging, men vår erfaring er at det faktisk er mye lettere å få det til å fungere enn hva vi hadde trodd på forhånd.

 

Ja takk – begge deler

Tidligere var vårt utgangspunkt at hestene burde ha sko på, og så var det ved helt spesielle behov at man lot det være. Nå har det blitt helt motsatt. Hestene våre går i utgangspunktet uten sko, og så setter vi på sko når det dukker opp situasjoner som tilsier at det er nødvendig.

Ofte kan det være et godt alternativ å ha på sko mens det er som glattest midt på vinteren, og så være barfot resten av året.

Helsemessig gevinst

Ofte hører men utsagn som følgende: ”Ja, jeg skjønner at en hest med veldig gode høver kan gå uten sko, men høvene til hesten min er så
dårlige at det går ikke an for den” Det er nettopp her mange bommer……. Det er faktisk de hestene som i utgangspunktet har dårlig hovkvalitet,
eller som har andre problemer de sliter med, som kan ha størst gevinst på å bli barfothester.

 

Om det på et eller annet tidspunkt skulle dukke opp en situasjon som gjør at din hest har problemer med hovene, er det greit å vite at barforgang faktisk kan være et reelt alternativ, og at det slett ikke så vanskelig å gjennomføre som mange tror.

Når hesten din går uten sko får den også mye bedre blodsirkulasjon i beina, noe som gir en helsemessig gevinst lang utover bare det å få bedre hovkvalitet.


Seriøs og useriøs kritikk

Vi har ved et par anledninger fått kraftig kritikk for vårt valg. Saklig kritikk er helt flott det, for det gir grunnlag for en interessant meningsutveksling. Men før man kritiserer andre bør man ha orden i egne ”sysaker”. Når kritikken kommer fra en rytter som står der med hesten sin i hånden, og
du med et raskt blikk kan konstantere at denne hesten er alt for trangt skodd, den burde ha fått nye sko for flere uker siden og den er så lang i tåa at det er direkte skadelig – ja da blir det vanskelig å ta kritikken seriøst. 
 
 

Unyansert debatt
Diskusjonen om hvorvidt hester bør gå barfor eller om de bør skoes fremstår ofte som en veldig unyansert debatt, hvor to parter gjemmer seg bak hver sin barrikade og fyrer løs på hverandre. Begge parter like overbevist om at den andre parten er en fullstendig idiot som ødelegger hesten sin ved å bruke sko/ikke å bruke sko. Og hvor begge parter bruker all sin energi på å forfekte sitt eget syn. Å lytte til hva den andre har å si ser ikke ut til å ha falt noen av dem inn. 

Det finnes gode argumenter for både barfothest og for hest med sko. Og det finnes gode argumenter mot. Det som er synd er at mange velger å sko hestene sine uten å ha reflektert over at det faktisk finnes et alternativ. Ofte opplever man også at de som argumenterer mest iherdig imot barfothest, gjerne er de som har satt seg minst inn i hva barfotgang innebærer.  


Kunnskap om hovpleie – like viktig enten hesten har sko eller ikke

Enten du velger å la hesten din bruke sko, eller om du velger å la den gå uten, så bør du sørge for å lære deg såpass mye om hovpleie at du kan ivareta din hest sin helse.

 

 • Det hjelper ikke at du har en dyktig hovslager hvis du ikke skjønner rekkevidden av at det går alt for lenge mellom hver gang hesten blir skodd.

 

 • Og det hjelper ikke å sko ofte, hvis hovslageren gjør dårlig arbeid.
  Du bør vite såpass om hovpleie at du kan avsløre dårlig arbeid.

 

 • Å gå uten sko er heller ingen mirakelkur -  barforgang krever tett oppfølging fra den som eier hesten om det skal fungere.

Som hesteeier er det ditt ansvar at hesten får en
hovpleie som ivaretar dens helse

– så får det om du velger å bruke sko eller ikke
komme i andre rekke. 
 

 

 


Den største gevinsten vi har hatt av å legge om til barfotgang, er kansje at vi ble pinlig oppmerksomme på at vi kunne alt for lite om hoven og dens anatomi.

Uten tilstrekkelig kunnskap om hoven er det vel strengt tatt vanskelig å komme med en begrunnet mening om hvorvidt det er fornuftig at akkurat din hest har det best med eller uten sko? 

Til slutt
Om du ønsker å legge om til barfotgang så krever det god oppfølging av en fagperson. Selvsagt bør du lese artikler på nettet og bøker om temaet, men små feil kan få store konsekvenser. Dette er derfor ikke noe du bør kaste deg ut i helt på egen hånd.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
  

               
 
1. Hva er egentlig klassisk ridning? 
2. Hva er egentlig Natural Horsemanship?   
3. Om dressur kontra natural horsemanship.
Hvorfor betrakter mange ”naturalister” og dressurryttere seg som motparter?
4. Er det grunnlag for skepsis til natural horsemanship?  
5. Motsetninger?
Er det motsetninger mellom klassisk ridning og moderne konkurransedressur? 
6. Om ridningens grunnmur
 • Sits og innvirkning
 • Grunnleggende hesteforståelse
 • Kunnskap 
 •  
  7. Har du et godt samarbeid med din hest?   
  8. Lange tøyler
  En klassisk treningsmetode som blir stadig mer utbredt i Norge 
  9. Barfot eller med sko - må det være enten eller?  
   
   
    
  T

  Copyright © 2007 Stall Nidelv